Mezun Nöbetleri – 6 Ağustos 2022

Bugün 21 Ağustos Pazar. Özerk ve özgür üniversite için verdiğimiz mücadelede akademisyenlerin ve öğrencilerin sesini çoğaltmak amacıyla bir araya geldiğimiz altmışaltıncı mezun nöbetimiz.

Bu haftayı, 15 Ocak 2021 tarihinden bu yana kayyum rektörlüğe sırtlarını dönerek  direnişlerini sürdüren  değerli akademisyenlerin 400. nöbetlerini selamlayarak tamamlıyoruz.  

400 gündür ülkenin en uzun soluklu eylemlerinden birini hayata geçiren ve o kısacık sessizlik anlarında okulumuzda yaşanan hukuksuzluğu, usulsüzlüğü ve keyfiliği, baskı, gözdağı ve sansürü tüm Türkiye’ye duyurmayı başaran, bu direnişten ısrarla vazgeçmeyen ve hepimize ilham veren tüm akademisyenlere minnettarız.

Demokratik, çoğulcu, katılımcı kültürüyle, şeffaf ve hesap verebilirliği esas alan yönetim yaklaşımıyla, liyakate verdiği değerle anılan üniversitemizi temelden değiştirmek için 20 aydır büyük çaba harcayan yıkım ekibinin iyi ve güzel olan her şeye karşı saldırganlığını artırdığı günler yaşıyoruz.

Direnişimizin hafızasını oluşturan Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Görevlisi Can Candan’ı hukuk yoluyla döndüğü görevinden hukuksuz gerekçelerle yeniden uzaklaştıran, kendisine iletilen tebligatla aynı gün ofisini boşaltmasını talep eden kayyum yönetimi benzer düşmanlığı Atatürk Enstitüsü ve Mithat Alam Film Merkezi’ne yönelik aldığı keyfi kararlarla da sergiledi.

Atatürk Enstitüsü’nün seçilmiş müdürü Cengiz Kırlı’nın görev süresi dolmadan işine son verilmesinin yankıları sürerken Boğaziçi’nde yer alan 29 bölümün tamamı ve 3 enstitü, hafta içinde yayımladıkları ortak bildiride, kayyum yönetiminin “ben yaptım oldu” anlayışıyla hayata geçirdiği bu kararı kınayarak özerk üniversite ve özgür akademi taleplerini bir kez daha dile getirdi. Mezunlar olarak bizler de bu metne imza atıyor, kurumsal geleneklerimize sahip çıkan bir yönetim anlayışını sonuna kadar savunacağımızı vurgulamak istiyoruz.

Kayyum yönetiminin, 20 senedir ülkemizdeki  film çalışmalarının en önemli merkezlerinden biri kabul edilen Mithat Alam Film Merkezi’nin yöneticileri Zeynep Ünal ve Elif Ergezen’in görevlerine aniden son vererek kampüse girişlerini engellemesi ise hafta boyunca sadece bizlerin değil, çok sayıda sanatçının, yapımcı ve yönetmenin de tepkisine neden oldu.

Direnişimizi idari kadrolara yerleştirdiği yandaş isimlerle kontrol altına alacağını sanan gayrimeşru yönetimin artan saldırganlığı bu hukuksuz ve keyfi girişimlerle de sınırlı kalmadı. Birçok emekli akademisyenin sonbahar döneminde açacağı dersler engellenirken,  alternatif mezuniyete katıldıkları gerekçesiyle  gayrimeşru yönetim tarafından  mezun kartları iptal edilenlerin sayısı 100’e yaklaştı.

Adeta bir amok koşucusu gibi bir tür çıldırma hali içinde kime, nereye saldıracağını bilmeden, sadece yok etmek için hareket eden bu yıkım ekibine en güzel cevabı ise yine gençler verdi.  YKS sonuçlarına göre ülkemizin en başarılı öğrencileri bu yıl da üniversitemizi tercih ederek  özerk ve özgür üniversite idealine ulaşabilmek için verdiğimiz mücadeleye duydukları güveni de göstermiş oldu. Bu vesileyle Boğaziçi’ni kazanan gençleri yürekten tebrik ediyor, eğitim hayatlarında başarılar diliyoruz.

Geçen yıl bu hafta akademisyenlerin 150. nöbetine katılarak direnişimize destek olan ve “Ülkenizden ümidinizi kesmeyin, dayanın” diyen Türkiye’nin ilk kadın akademisyenlerinden Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın sözleri umarız sizler için de yol gösterici olur; bu ülkenin güzel günleri hakettiğini, bizlere dayatılan totaliter anlayışa ancak dayanışmayla, yılmadan direnerek karşı koyabileceğimizi sık sık hatırlatır.   

Kayyum rektör Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimler istifa edene, kurumsal işleyişe zarar veren tüm uygulamalar ve atamalar sona erdirilene kadar biz buradayız. İşlerine ve derslerine son verilen akademisyenlerle, seçilmiş dekanların ve ensitütü müdürünün görevlerine iade edilmesini, hukuka aykırı şekilde kurulan fakültelerle ilgili kararın ve direnenler hakkında mesnetsiz gerekçelerle açılmış disiplin soruşturmalarının geri alınmasını, emekli akademisyenlere, mezunlara yönelik engellemelerin kaldırılmasını talep ediyoruz.

Kabul etmiyoruz. Vazgeçmiyoruz.