Mezun Nöbetleri – 17 Aralık 2023

Bugün 17 Aralık 2023 Pazar. Özerk ve özgür üniversite için verdiğimiz mücadelede akademisyenlerin ve öğrencilerin sesini çoğaltmak amacıyla bir araya geldiğimiz yüz otuz dördüncü mezun nöbetimiz.

Kayyım yönetimine karşı Boğaziçi bileşenleri olarak sürdürdüğümüz direnişimizin üçüncü yıldönümü yaklaşırken, üniversitemizdeki pek çok bölüm ve merkezin tepeden atamalarla, iç prosedürler göz ardı edilerek hızla ele geçirildiğine şahit oluyoruz.

Son olarak başka bir üniversite adına doktora çalışmaları için yurtdışına gönderilen bir kişinin, Boğaziçi’nde Eğitim Bilimleri’nde bölümden habersiz işe başladığını öğrendik. Bölümde açık bir kadro bulunmamasına rağmen görevlendiren bu kişinin ayrıca henüz işe başlamadan Barış Eğitim Merkezinin yönetim kuruluna ve BÜVAK mütevelli heyetine de üye olarak atandığı ortaya çıktı. Benzer şekilde  Eğitim Bilimlerine geçen ay başka üniversiteden görevlendirmeyle dekan yapılan İrfan Erdoğan da, idari süreçler hiçe sayılarak profesör olarak atandı. Böylece bugüne kadar Eğitim Bilimleri Bölümüne atanan akademisyen sayısı 5’e çıkarken, bölüm rızası olmadan 2 tane daha kadro ilanı verildi.

Fakülte ve bölümlerde yandaş kadrolaşma hız kesmeden devam ederken üniversitemizin el konulan merkezleri de benzer bir fetih anlayışıyla yok ediliyor. Geçen haftalarda kayyım yönetim tarafından tamamen boşaltılan Boğaziçi’nin en büyük araştırma merkezi TETAM’ın konferans salonu ve altındaki kat, Üsküdar Belediyesinden getirilerek daire başkanı yapılan ve Bilgi İşlem Merkezi’ni usulsüz alınmış liyakatsiz personelle dolduran kişiye makam odası yapılırken, araştırma laboratuvarları ve  öğrencilerin ortak çalışma alanları yok ediliyor, ekipmanlar çöp poşetlerinde taşınıyor.

Kayyım yönetim, TETAM binasının boşaltılmasıyla ilgili yayınladığı mesajında binanın aktif kullanılmadığını iddia ederken, Strateji ve Bütçe Başkanlığı destekli TAM proje yürütücüsü Prof. Dr. Cem Ersoy’un görevden alınması hakkında ise Ersoy’un “yaş haddinden emekliliğinin yaklaştığını” ve “yerine, genç ve üretken bir öğretim üyesinin görevlendirildiği”ni söylüyor. Bu açıklamayla, CERN deneylerine katılan üyelerden sonra üniversitede en çok atıf alan ve danışmanlığında 82 lisansüstü öğrencinin tezini tamamladığı bir akademisyenin hiç yüzü kızarmadan üretkenliğini sorgulayan gayrimeşru yönetim, Ersoy’un emekliliğine henüz 7 yıl olduğunu da görmezden geliyor.

Gerçek dışı gerekçelerle, rahatça dile getirilen karalamalar ve yalan yanlış açıklamalarla, üniversite özerkliğine ve bölüm iradesine karşı yapılan atamalarla Boğaziçi’ni açıkça yok etmeye çalışan; gücünü siyasi iktidardan alan, eğitim ve bilim kaygısı olmayan kadrolarla mekanı ele geçirerek itibar kazanacağını sanan bu anlayışa karşı asla pes etmeyecek, her fırsatta ve her ortamda çoğalarak büyümeye, dayanışmamızı genişletmeye devam edeceğiz.

Kayyım yönetim tarafından kapatılan Boğaziçi Üniversitesi İnsani Gelişme, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, yasaklı bileşenlerin kampüse girememesi nedeniyle Cuma günü okul dışında yapmak zorunda kaldığı “Bilgi Çağında Üniversite ve Kent İşbirliği Konferansı”nda dünyanın önde gelen tarihçilerinden, değerli akademisyen, yazar Prof. Dr. Cemal Kafadar’ın dile getirdiği bir gerçeği tekrar hatırlatalım: “Bu gayrimeşru yönetim ne yaparsa yapsın Boğaziçi Üniversitesi’nin bir türlü ele geçiremediği iki önemli noktası var: İtibarı ve haysiyeti. Bu iki vasfı kazandıran değerli öğretim üyeleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen pırlanta öğrencileri ve dünyanın her yerinde okullarını temsil eden mezunlarıdır.”

Bizler de mücadelemizi halkın gözündeki bu itibarı ve haysiyetimizi koruma inadıyla sürdürüyor, direnme gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz.   

Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimler istifa edene, kurumsal işleyişe zarar veren tüm uygulamalar ve atamalar sona erdirilene kadar biz buradayız. İşlerine ve derslerine son verilen akademisyenlerle, seçilmiş dekanların ve enstitü müdürünün görevlerine iade edilmesini, hukuka aykırı şekilde kurulan fakültelerle ilgili kararın ve direnenler hakkında mesnetsiz gerekçelerle açılmış soruşturmaların geri alınmasını, mezunlara yönelik engellemelerin kaldırılmasını ve yargı kararlarına ivedilikle uyulmasını talep ediyoruz.

Kabul Etmiyoruz. Vazgeçmiyoruz.