Mezun Nöbetleri – 10 Aralık 2023

Bugün 10 Aralık 2023 Pazar. Özerk ve özgür üniversite için verdiğimiz mücadelede akademisyenlerin ve öğrencilerin sesini çoğaltmak amacıyla bir araya geldiğimiz yüz otuz üçüncü mezun nöbetimiz.

Boğaziçi Üniversitesi’ni ele geçirmek, üniversitemizin ilke ve değerlerini yok etmek için üç yıla yakın süredir büyük bir gayret gösteren kayyım yönetim, usulsüz ve hukuksuz uygulamalarını tüm hızıyla sürdürürken, sırtını dayadığı iktidar çevreleri de bu uygulamalara ilişkin basında yer alan haberleri engellemeye çalışıyor.  

Kayyım yönetimin Boğaziçi Üniversitesi Vakfı’na (BÜVAK) mütevelli üyesi olarak atadığı isimlerin açıklandığı ancak geçen hafta mahkeme kararıyla sansürlenen haberde, vakfa atanan üyeler arasında Cumhurbaşkanının yeğeninin eşi olduğu da belirtilmiş, ayrıca eski AKP Gençlik Kolları üyesi de olan iş insanının kamudan aldığı ihalelerden dolayı “ihale avcısı” olarak bilindiği yazılmıştı. Diken’de yer alan Mehmet Baran Kılıç imzalı habere “hukuka aykırı içerik” gerekçesiyle erişim engeli getirilmesini isteyen  Cumhurbaşkanının yeğeninin eşinin bu talebi, mahkeme tarafından kısmen kabul edildi, “isim ve soy isim yönünden” içeriğin çıkarılmasına karar verildi. Gayrimeşru yönetim tarafından hazırlanan 163 kişilik yeni mütevelli listesinde Cumhurbaşkanının yeğeninin eşinin yanı sıra AKP’li birçok siyasetçi ve iş insanının yanısıra, yine AKP’ye yakınlığıyla bilinen Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) üyeleri, BÜVAK’a paralel olarak kurulan BUVAKIF’ın üyeleri ve kişiye özel ilanlarla kadroya alınan öğretim üyeleri de yer alıyor.

Geçen haftanın bir başka önemli gelişmesi ise kayyım yönetimin tepeden atamayla üniversitemize yerleştirdiği yöneticilerden birinin daha ayrılması oldu. Ocak 2021 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesinin seçilmiş dekanı Özlem Berk Albachten’in hukuksuz şekilde görevden alınmasıyla bu pozisyona yerleştirilen İstanbul Üniversitesi kadrolu İsmail Boz, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Bandırma 17 Eylül Üniversitesi rektörlüğüne atandı. Görevde bulunduğu iki sene içinde Senato ve Üniversite Yönetim Kurulunda yer alan Boz, üniversitemizin kurumsal yapısına cebri müdahalelerle ağır kamusal zararlar veren tüm kararların altına imza atan bir isim. Can Candan, Mohan Ravichandran, Tolga Sütlü ve Yıldız Silier gibi hocaların görevlerine hukuksuz şekilde son verilmesi Boz’un dekanlığı döneminde gerçekleşirken, Emine Fişek ve Hande Tekdemir de yine onun döneminde istifaya zorlandı. Boz son olarak üç ay önce de Psikoloji Bölümü’nün seçilmiş bölüm başkanı Ali Tekcan’ı hiçbir gerekçe belirtmeden görevden alarak kendini Psikoloji bölüm başkan vekili olarak atamıştı. Boz’un müdahil olduğu uygulamalara karşı akademisyenlerin yürüttüğü hukuk mücadelesi devam ederken bizler de kendisinin okulumuza verdiği zararları kayda geçmek için, kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

Önceki haftalarda Boğaziçi Üniversitesi’nin en büyük araştırma merkezi TETAM’ın bazı katları, kayyım yönetimin keyfi bir kararıyla apar topar boşaltılmış ve bu bölümler bir idari birime tahsis edilmişti. Bu hafta da binadaki diğer katların da başka bir idari birime tahsis edildiğini öğrendik. Böylece üniversitemizin en değerli araştırma merkezi kendi binasından kayyım yönetim tarafından bir oldu bitti ile tamamen çıkarılırken; yaklaşık 3000 m2 bu binada yer alan 8 araştırma laboratuvarı, 30 ofis ve 84 doktora öğrencisinin çalışma alanları ise Kuzey Kampüs’te yaklaşık 45 m2’lik bir mekana sıkıştırıldı.  

Bu düşmanca müdahale, eğitime ve bilime değer vermeyen, gençlerin geleceğini umursamayan, Boğaziçi Üniversitesi’ni araştırma üniversitesi olmaktan çıkarırken vicdanı hiç sızlamayan bir anlayışın neler yapabileceğinin son örneğidir. Ülkede dokunulmadık ne kadar değer varsa tümünü ele geçirmek için çalışan, elde edemediğini de yıkıp yok etmekten başka bir şey bilmeyen bu fetih meraklılarının tüm baskı ve güç gösterisine, kanun tanımaz tüm girişimlerine rağmen özerk ve özgür üniversite mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. 

Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimler istifa edene, kurumsal işleyişe zarar veren tüm uygulamalar ve atamalar sona erdirilene kadar biz buradayız. İşlerine ve derslerine son verilen akademisyenlerle, seçilmiş dekanların ve enstitü müdürünün görevlerine iade edilmesini, hukuka aykırı şekilde kurulan fakültelerle ilgili kararın ve direnenler hakkında mesnetsiz gerekçelerle açılmış soruşturmaların geri alınmasını, mezunlara yönelik engellemelerin kaldırılmasını ve yargı kararlarına ivedilikle uyulmasını talep ediyoruz.

Kabul Etmiyoruz. Vazgeçmiyoruz.