BUİM İLKELER BELGESİ

BUİM’in Kuruluş Amacı:

Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi (BUİM) Türkiye’nin akademik ve toplumsal hayatına önemli katkılar sağlayan Boğaziçi Üniversitesi’ni ve üniversitenin temsil ettiği özgürlükler, eleştirel düşünce, çoğulcu ve katılımcı demokrasi gibi köklü değerleri savunmak ve güçlendirmek amacıyla bir araya gelmiş Boğaziçi Üniversitesi mezunlarından oluşan bir sivil inisiyatiftir.

BUİM, bu amaç doğrultusunda:

  • Mezunlar ve üniversitenin tüm bileşenleri arasında iş birliği alanları yaratarak, dayanışma bilinci ile sorumlu gönüllülük temelinde çalışır.
  • Ülke içinde ve dışında kamuoyu oluşturur ve bu amaçla faaliyetler yapar, yapılan faaliyetleri destekler,
  • Aynı değerleri savunan diğer üniversite bileşenleriyle birlikte aksiyon planları hazırlar ve uygular.

1) BUİM’in Temel Etik Değerleri:

BUİM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi çerçevesinde çalışmalarını yürütür.

  • Uzlaşı arayışı, şeffaflık, kapsayıcılık, hesap verebilirlik, demokrasi, karşılıklı güven BUİM’in temel değerlerindendir. BUİM sunduğu bilgileri iyi temellendirir, güvenilir veriye dayanan kaynaklardan yararlanır, manipülasyon ve spekülasyon yapmaz.
  • Siyasi partilere ve/veya siyasi kurumlara binaen politika geliştirmez ve faaliyet yürütmez.
  • BUİM herhangi bir ticari amaç gütmez, maddi çıkar sağlayacak faaliyetlerde bulunmaz.

2) BUİM’in İşleyiş İlkeleri ve Çalışma Prensipleri:

  • BUİM yatay bir örgütlenmedir. BUİM e-posta grubuna katılım için form doldurup, CoC kurallarını onaylayarak üye olan BÜ mezunlarının oluşturduğu platformdur.
  • BUİM yapısında Çalışma Grupları, Koordinasyon Kurulu ve geçici olarak kurulan Acil Görev Ekipleri (Task Force) bulunur. Çalışma grupları (ÇG), BUİM altındaki tüm çalışmaların yürütüldüğü organlardır. Dönemsel ihtiyaçlara göre sayıları artırılıp azaltılabilir. Koordinasyon Kurulu (KK), çalışma grupları arasındaki iletişimi kurar, BUİM’in temsiliyeti konusunda karar gerektiren hallerde karar alır. Koordinasyon Kurulu, çalışma grubu temsilcileri ile, BUİM kurucu üyelerinden olan ve halen aktif olarak çalışma gruplarında rol alan üyelerden oluşur. Acil Görev Ekipleri anlık ihtiyaçlar için kısa süreli kurulan ve görevini yerine getirdiğinde dağılan gruplardır.

a- Koordinasyon Kurulu (KK) Oluşumu ve Temel Görevleri:

  • Her çalışma grubunun 2 temsilcisi ve BUİM kurucu üyeleri arasından halen aktif olarak çalışma gruplarında rol alan üyelerden oluşur. Bu kurul çalışma grupları arası iletişimi, koordinasyonu ve yürütmeyi sağlar.
    • BUİM’in kurucu üyeleri aktif olarak yer aldıkları çalışma gruplarının temsilcisi rolü ile Koordinasyon Kurulunda yer alamaz.
    • Koordinasyon Kurulu kendi işleyişle ilgili süreçleri ve yöntemleri belirler.

b- Karar Alma:

  • KK’da kararlar 2/3 nitelikli çoğunlukla alınır. Karar anında KK üye sayısının %50’sinden 1 fazla kişinin katılımı aranır. KK’da mükerrer oy kullanılamaz. BUİM’in kurucu üyesi olup, aynı zamanda ÇG üyesi olan üyeler karar alma süreçlerinde ÇG adına mükerrer oy kullanamaz.
  • Çalışma gruplarında da kararlar 2/3 nitelikli çoğunlukla alınır.

c- ÇG’lerin KK’ya Katılımı:

  • Her çalışma grubundan KK’ya 2 temsilci katılır ve oy kullanır. Bu 2 temsilci 6 ay boyunca KK’da bulunur. ÇG’nin vereceği karara göre, tercihen takip eden 6 ayda, farklı 2 ÇG Temsilcisi KK’da devam eder. Bu temsilciler geçerli mazeretleri olduğu durumlarda temsil haklarını kendi çalışma gruplarından başka arkadaşlarına delege edebilirler.

d- Yeni Çalışma Grubunun Kurulma Süreci ve Üyelerinin Oy Kullanma Şartları:

  • En az 3 BUİM üyesi bir araya gelerek BUİM’in ilkelerine ve misyonuna uygun yeni ÇG kurma önerisini ilgili ekteki talep formunu doldurarak KK’ya iletirler. KK bu talebi takip eden azami 2 KK toplantısında değerlendirir ve karara bağlar.

e- Çalışma Gruplarının Kendini Değerlendirme Süreci:

  • Aktif ÇG üyelerinin toplantılara düzenli katılması beklenir. Mazeretsiz arka arkaya 2 ÇG toplantısına katılmayan üyelere hatırlatma yapılır. Takip eden 2 toplantıya daha mazeretsiz katılmadığı takdirde pasif ÇG üyesi olarak tanımlanır. Pasif ÇG üyeleri karar mekanizmalarında oy kullanamaz, fakat ÇG içerisinde çalışmalarına devam edebilir.

f- BUİM’de Kabul Edilemez Davranışlar ve Sonuçları:

  • Çalışma gruplarında BUİM Davranış Kuralları’nauyulmaması nedeniyle çıkan sonuçların öncelikle çalışma grubu içinde çözülmesi beklenir. Grup içinde çözülemeyen konular KK’ya iletilir. BUİM genel platformu içinde çözülemeyen konular olduğu takdirde, durum taraflarca KK’ya aktarılır. Gerekli görülmesi halinde konu KK tarafından Etik / Denetim Komisyonu’na taşınır.

g- Kamuoyuyla İletişim / BUİM’in Temsil Edileceği Ortamlar / BUİM Adına Yapılan Açıklamalar

  • BUİM adına yapılacak kamuoyu açıklamaları ve bildiriler KK’da tartışılır ve oylanır. Prensip olarak, üyelerin KK takibi olmaksızın BUİM adına kamuya açıklama yapma hakkı yoktur. Üniversite içi veya dışı herhangi bir oluşumda BUİM’i temsilen bulunacak kişiler ÇG’nin koordinasyonunda, KK’nın da bilgisi dahilinde seçilir. Aksi hallerde, böylesi gruplarda yer alan BUİM üyelerinin BUİM’i temsil yetkisi yoktur.

h- BUİM Bünyesinde Geçici Süreli Kurulacak Acil Görev Ekiplerinin Yapısı

  • Güncel gelişmelerle ilgili kapsamı ve amacı belirli konuları araştırmak, onunla ilgili çalışmalar, faaliyetler yürütmek amacıyla, ÇG çatısı altında olmaksızın KK’nın koordinasyonuyla, Acil Görev Ekibi (TF) kurulabilir. Bu Acil Görev Ekibi görev süresi tamamlanınca dağılır ve/veya buradan çıkışla kalıcı bir ÇG kurulabilir.

3) Üyeler Arası ve Platform İçi Davranış Kuralları

BUİM’in, herkes için olumlu ve kapsayıcı bir deneyim platformu olması gerektiği açıktır. BUİM, tüm katılımcılar için samimi, güvenli, sıcak bir ortam sağlama inancı ve hedefindedir. Bu doğrultuda tüm üyelerin birbirine saygı ve nezaket çerçevesinde davranması gereğini esas alır.

Tüm alt grupları da kapsayacak şekilde BUIM genel platformunda iletişimlerde aşağıda listelenen davranışlar ve benzerleri BUİM topluluk kurallarına aykırıdır: 

  • Saldırgan veya şiddet dili kullanan iletişim
  • Irk, etnik köken, din, cinsiyet, engellilik, cinsel yönelim veya siyasi inançlara ilişkin nefret içeren veya ayrımcı yaklaşım
  • Belirli bir grup veya kişiye taciz, tehdit, saldırı, hakaret içeren, incitici, başkalarının maddi/manevi/hukuki zarar görmesine yol açacak rahatsız edici yaklaşım
  • Konuyla ilgisi olmayan, tekrar eden, ültimatom niteliğinde yaptırım istekleri
  • Cinsel içerikli iletişim
  • Telif veya fikri mülkiyet haklarını, KVKK’yı (Kişisel Veri Koruma Kanunu) ihlal eden beyanlar
  • Başkalarını dolandırma amaçlı girişimler
  • Aldatıcı, yanıltıcı ve hile yapıcı paylaşımlar
  • Dedikodu, iftira
  • Şahsi veya yakınlarının ticari tanıtımını yapma

BUİM’in birliğini bozacak bu ve benzeri davranışlar kabul edilemez ve müsamaha gösterilmeyecektir. Bir kişinin kabul edilemez bir şekilde hareket ettiği görülürse, BUİM KK, bu kişiyi, önce bir kez uyarır. BUİM ilkelerine uymayan davranış tekrar ederse -bu kişinin ÇG, KK veya BUİM genel platformunda olmasına bakılmaksızın- birliğe zarar gelmesini önlemek amacı ile üyelik hakkında gerekli işlem yapılır.

Bu belgede belirtilen prensiplerin eksiksiz şekilde uygulanmasını garanti altına alacak bir Etik / Denetim Komisyonu oluşturulacaktır. Bu komisyonun oluşumu- işleyişi ile ilgili detaylar, bu belge yürürlüğe girdikten sonra göreve gelecek olan yeni koordinasyon kurulunca çalışılıp karara bağlanacaktır.