Mezun Nöbetleri – 26 Kasım 2023

Bugün 26 Kasım 2023 Pazar. Özerk ve özgür üniversite için verdiğimiz mücadelede akademisyenlerin ve öğrencilerin sesini çoğaltmak amacıyla bir araya geldiğimiz yüz otuz birinci mezun nöbetimiz.

Üniversitemizi Ocak 2021’den bu yana tam bir fetih anlayışı içinde, usulsüz ve hukuksuz uygulamalarla, hiçbir değer, ilke, kural ve kanun tanımadan, sırtını dayadığı siyasi iktidardan da güç ve cesaret alarak ele geçirmeye çalışan kayyım yönetimin kadrolaşma girişimlerinin son hedefi, bir kez daha Boğaziçi Üniversitesi Vakfı BÜVAK oldu.

Geçen hafta yapılan Senato toplantısında, seçilmiş tensilcilerin itirazlarına rağmen BÜVAK bünyesine 65 yeni mütevelli üyesi atayan kayyım yönetimin bu adımıyla, siyasi tercihlerine göre seçilerek koltuk sahibi yapılan mütevelli sayısı 163’e çıktı. Lisans programından yeni mezun olmuş deneyimsiz isimlerin de aralarında bulunduğu yeni mütevellilerden çoğunun ortak özelliği ise, ya siyasi iktidarla ya da kayyım idaresi ve onunla yakın ilişkisi bulunan Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) ile bağlantılarının olması. Geçen hafta ile birlikte son bir sene içinde büyük gruplar halinde BÜVAK’a atanan yeni mütevellilerin sayısı, vakfın kuruluşundan bu yana liyakat, birikim ve deneyim kıstasları gözetilerek oluşturulan heyetin toplam sayısına ulaşmış oldu. BÜVAK’ın gerçek mütevellileri 98 kişilik ilk atama sonrasında Naci İnci yönetimine karşı dava açmıştı. Bu dava süreci devam ederken, seçilmişlerin itirazlarına rağmen yeni kitlesel atamaların yapılması gayrimeşru idarenin Vakıf yönetimi konusundaki emellerinin çok açık bir göstergesidir.

Kadrolaşmak ve her alanda yönetimi ele geçirmek için hiçbir fırsatı kaçırmayan, demokratik, katılımcı ve özerk üniversite anlayışını bu şekilde yok etmeye çalışan kayyım yönetimin baskıcı ve güvenlikçi uygulamaları, üniversitemizin akademik ve sosyal hayatını da tehdit etmeye devam ediyor. Var olanı yıkarak, bozarak, zarar vererek iş görmeyi marifet sayan, koltuk kapmaktan başka hiçbir şeyi önemsemeyen kayyım yönetimi, kampüslerde yaşanan sorunlarla, en temel yönetimsel becerilerden bile yoksun olduğunu herkese her gün adeta ilan ediyor.  

Sağlıksız koşullarda, sıkışık düzende barınmaya mecbur edilen öğrencilerin yurt sorunu sürerken,  yurtlarda uyuz vakalarının artmakta olduğu, yurtların ve kütüphane binasının boşaltıldığı Kuzey Kampüs’te ise iyice daralan ortak mekanların bakımsızlığı gözlemleniyor; tuvaletlerdeki hijyen sorunu da devam ediyor. Kayyım yönetimi, birçok dersin yoğun inşaat gürültüsü içinde sürdürülmeye çalışıldığı kampüslerde en azından çevre düzenini sağlama konusunda dahi bir girişimde bulunmazken, Türkiye’nin en başarılı öğrencilerini ağırlayan üniversitemizbu haliyle bir merdiven altı üniversite izlenimi yaratıyor.

Üniversitelerimizin, vasatlığın standart olduğu, aklın ve bilginin değil siyasi gücün prim yaptığı ve gençlerin koyu bir karanlığa terk edildiği mekânlara dönüşmemesi için bizimle aynı ideali paylaşan herkesi direnişimize davet ediyor, kayyım anlayışın hukuk önünde hesabının sorulacağı günler gelinceye kadar dayanışma içinde mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna hatırlatıyoruz.

Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimler istifa edene, kurumsal işleyişe zarar veren tüm uygulamalar ve atamalar sona erdirilene kadar biz buradayız. İşlerine ve derslerine son verilen akademisyenlerle, seçilmiş dekanların ve enstitü müdürünün görevlerine iade edilmesini, hukuka aykırı şekilde kurulan fakültelerle ilgili kararın ve direnenler hakkında mesnetsiz gerekçelerle açılmış soruşturmaların geri alınmasını, mezunlara yönelik engellemelerin kaldırılmasını ve yargı kararlarına ivedilikle uyulmasını talep ediyoruz.

Kabul Etmiyoruz. Vazgeçmiyoruz.