Mezun Nöbetleri Basın Bülteni– 5 Aralık 2021

Boğaziçi mezunlarından Erinç Yeldan tepkisi

Boğaziçi direnişine destek olmak amacıyla her pazar mezun nöbetinde bir araya gelen Boğaziçililer, Kadir Has Üniversitesi Dekanı, Boğaziçi mezunu Prof. Dr Erinç Yeldan’ın kayyum yönetimi tarafından kampüse alınmamasına tepki gösterdi. Mezunlar, “Kamusal bir alan olan üniversitemiz birilerinin keyfine göre idare edebileceği, beğenmediği insanlara yasaklar getirebileceği, ne düşünüp ne söyleyeceklerine karışabileceği ve kötü niyetini sergileyebileceği bir yer değildir” açıklamasında bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi direnişini genişletmek ve akademisyenlerle öğrencilerin sesini çoğaltmak amacıyla her pazar çevrimiçi nöbetle bir araya gelen Boğaziçi mezunları otuzuncu buluşmalarında, Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı, Boğaziçi mezunu ekonomist Prof.Dr Erinç Yeldan’ın kayyum yönetimi tarafından kampüse alınmamasını protesto etti. 

Boğaziçi direnişine destek olmak ve  Cuma nöbetine katılmak üzere kampüse gelen Yeldan’ın mezunu olduğu okula girişinin twitter paylaşımı gerekçe gösterilerek engellendiğini belirten mezunlar, nöbet sonrası okudukları basın açıklamasında “Yükselen her itiraza karşı yasaklar listesi hazırlamaktan başka iş yapmayı bilmeyen, okulumuzu yönetemediği uygulamalarıyla defalarca kanıtlanan bu yönetimin hukuksuz her adımı, sansürcü, baskıcı her uygulaması, korkunun, çaresizliğin ve kendini desteklemeyene duyulan tahammülsüzlüğün de bir göstergesidir” ifadesini kullandı.

 “Kamusal bir alan olan üniversitemiz birilerinin keyfine göre idare edebileceği, beğenmediği insanlara yasaklar getirebileceği, ne düşünüp ne söyleyeceklerine karışabileceği ve kötü niyetini sergileyebileceği bir yer değildir. Bu kuruma giren kişiler sırf siz hoşlanmıyorsunuz diye engellenemez, akademik programlar konuşmacı beğenmediğiniz için iptal edilemez, öğrenciler keyfinize göre tutuklanamaz” diyen mezunlar, “Ülkemizin her kurumuna sirayet eden bu anlayışa karşı, durabildiğimiz her yerde dimdik durmak, bulabildiğimiz her mecrada sesimizi yükseltmek, hukuk çerçevesinde her itirazı dile getirmek bir vatandaşlık görevidir. Ve tüm Boğaziçi bileşenleri olarak bizler, bunun için buradayız: Sansürcü, baskıcı, yasakçı her uygulamanızı ısrarla dile getirerek,  bir gün mutlaka hesabının sorulması için takipteyiz” açıklamasını yaptı ve suç işleyenlerin er ya da geç yargılanacaklarına olan inançlarını dile getirdi.  

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenmesi planlanan  “Duvarlar ve Sınırlar” başlıklı panele de kayyum yönetimi tarafından müdahale edildiğini hatırlatan Boğaziçililer, katılımcıları arasında bulunan Can Candan ve Feyzi Erçin’ın konuşmalarının,  kampüse giriş izinleri olmadığı gerekçesiyle programdan çıkarılmak istendiğine dikkat çekti. Mezunlar, kayyum rektör Naci İnci’nin bu girişimiyle, görevini kötüye kullanarak bilimsel özgürlüğe doğrudan müdahale ettiğini, sansürcü uygulamalarına bir yenisini daha eklediğini vurguladı.   

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2 Ocak 2021 tarihinden bu yana özerk ve özgür üniversite talebiyle devam eden direnişin 225’inci nöbetine, akademik paneli sansürleyen, kampüsü akademisyenlere yasaklayan Naci İnci’nin icraatlarını, Boğaziçi Üniversitesi yayınevinin fiilen kapatılmasını, öğrenciler Berke Gök ve Perit Özen’in tutukluluğunu protesto etmek için aralarında yayıncı ve yazarların da bulunduğu kalabalık bir mezun grubu katılmıştı. 

Nöbet sırasında kampüse girişi engellenen Prof Dr. Erinç Yeldan, karşılaştığı keyfi ve hukuksuz yasağı “Ülkem adına utanıyorum” açıklamasıyla duyurmuştu.