Mezun Nöbetleri Basın Bülteni – 31 Ekim 2021

Boğaziçi 300 gündür direniyor

Mezun nöbetinde buluşan Boğaziçililer, her türlü zorluğa, baskıya, tehdide, usulsüzlüğe, yalana ve yasağa rağmen tüm paydaşlar olarak direnişlerini 300 gündür sürdürdüklerine dikkat çekerek, tüm mezunları 5 Kasım Cuma günü Boğaziçi’nde ortak nöbete davet etti.

Boğaziçi Üniversitesi direnişini genişletmek ve akademisyenlerle öğrencilerin sesini çoğaltmak amacıyla her pazar çevrimiçi nöbetle bir araya gelen Boğaziçi mezunları yirmialtıncı buluşmalarında, özerk ve özgür üniversite mücadelesinde 300 günü geride bırakırken, yeni bir şiddet ve baskı ortamıyla karşı karşıya olduklarını vurguladı.

“Kayyum yönetimi, son haftalarda yaşananlardan da anlaşılacağı gibi, üniversitemizi sivil polis gözetiminde, güvenlikçi şiddeti ve çevik kuvvet tehdidiyle yöneteceğini açıkça ilan etmiştir” diye konuşan mezunlar, 300 gündür dile getirilen taleplere karşı söyleyecek tek bir sözü olmayan yönetimin, acizliğini güç kullanarak gizlemeye çalıştığını belirtti.  

Kendi öğrencisi, akademisyeni ve mezununa gözdağı vermekten başka bir şey yapamayan,  talepleri dinlemeyi, kavramayı ısrarla reddeden yönetimin üniversite kampüsünü, sadece bir tehdit ortamı olarak gördüğüne değinen Boazğiçi mezunları “Yapılan her eylemle, açılan her çadırla ve söylenen her şarkıyla bir itirazın dile getirildiğini, çok sesliliğin  beslendiğini, fikirlerin özgürce tartışıldığını gören ve bundan delice korkan bu anlayışın böyle bir ortamda uzun süre yaşama imkanı yoktur. Ve izlediğimiz kaba kuvvet gösterileri bu yönetimin var olma savaşında ne kadar zorlandığının da göstergesidir” diye konuştu.

Naci İnci ve atanmış kadronun, baskıcı uygulamalarını sadece güvenlikçi tedbirlerle değil idari usulsüzlükler, yasa tanımaz davranışlar ve hukuki oyunlarla da sürdürmeye çalıştığına dikkat çeken mezunlar, daha önce öğrencileri ihbar ederek tutuklanmalarına neden olan İnci’nin son olarak  kendisi için yeni bir mağduriyet yaratma gayretiyle 14 öğrenci hakkında “Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik kanuna” başvurarak tedbir kararı aldırdığını hatırlattı.

Boğaziçi mezunları, “Bu kanun uygulanamadığı için kadınların hayatını kaybettiği ülkemizde bir üniversite rektörünün kendi öğrencilerine karşı bu tedbiri aldırmaya çalışması, mücadele ettiğimiz bu anlayışın pervasızlığını  ve acımasızlığını göstermektedir” diye konuştu. 

“Polis kasklarının ve kılıfına uydurulan kanunların arkasına saklanarak üniversitemizde var olmaya çalışan, beğenmediği haberlere erişim engeli getiren, sevmediği akademisyenlerin çevrim içi varlığından bile korkan, güvenlikçi takviyesiyle iş yapmaya çalışan  bu yönetimin yüzü hiç kızarmayacak, biliyoruz” diyen mezunlar her şeye rağmen yılmadıklarını, haklı taleplerini ısrarla dile getirmeye ve tüm paydaşlar olarak bir arada durmaya devam edeceklerini duyurdu.

Boğaziçililer yaptıkları basın açıklamasında, tüm mezunları 5 Kasım Cuma günü Boğaziçi  Üniversitesinde gerçekleştirecekleri ortak nöbete davet etti. “Her türlü zorluğa, baskıya, tehdide, usulsüzlüğe, yalana ve yasağa rağmen 300 gündür yılmadan sürdürdüğümüz direnişimiz bize dayanışmanın önemini, gücünü ve güzelliğini gösterdi” diyen mezunlar, “Hiçbirimiz 300 gün önceki kişi değiliz artık; yeni bir hayata, yeni bir gayeye, yeni bir umuda tutunduk. Gelin bu değerli kazanımı hep birlikte okulumuzda öğrenciler, akademisyenler ve çalışanlarla birlikte kutlayalım” diye konuştu.